31 Ocak 2013 Perşembe

Ara Transferde Öne Çıkanlar

ESPN, Ocak transfer döneminin en çok ses getiren transferlerinden bir liste yayımlamış. Bende ekledim birkaç şey. Galatasaray'ın 2 bombası da doğal olarak bu isimler arasında rahatlıkla kendine yer bulmuş. Son yıllara göre çok hareketli geçen ara transfer dönemindeki öne çıkanlar şöyle;

Lucas Moura (Sao Paulo'dan PSG'e)
Manchester United, Real Madrid ve Chelsea ile adı geçti ama Paris Saint Germain 45 milyon Euro ödeyince Brezilyalıyı kadrosuna kattı. Evinde düzenlenecek Dünya Kupası'nda Brezilya'nın en büyük kozlarından biri olarak gösterilen Moura da vatandaşı Ronaldinho gibi Paris kulübünden açılıyor Avrupa'ya. ''PSG'deki Brezilyalı oyuncuların tarihi çok eskiye dayanıyor. Bende bu geleneği devam ettirip, taraftarın yüzünde güzel bir tebessüm bırakmak istiyorum'' diyerek alçak gönüllüğünü gösteriyor Lucas Moura.
Mario Balotelli (Manchester City'den Milan'a)
Ne zaman olacağını merak ediyorduk, sonunda İngiltere'den ayrıldı Süper Mario ve ülkesine döndü. Geçtiğimiz yıllarda Milan formasıyla fotoğrafını gazetelerde görmüştük, şimdi sahada da terletecek. Milli takım teknik direktörü Prandelli hariç zapt edebilen yok Mario'yu. Allegri yapabilecek mi zaman gösterir ama Balotelli'nin şu Milan'a, potansiyelini düşünürsek ilaç olacağı kesin. Mario sonrası Mancini'nin City'deki yaşamı da daha kolay olacak. Inter'den 22 milyon Euro'ya gitmişti, Milan'a 19 milyon Euro'ya döndü. City de zarar etmiş gözükmüyor.

Wilfried Zaha (Crystal Palace'tan Manchester United'a)
Özellikle bu sezon Championship'e bomba gibi başlayınca Sir Alex kaçırmadı Zaha'yı. Müthiş yeteneği, hızıyla önümüzdeki yıllarda Old Trafford müdavimlerinin sevgilisi olacağı yüksek ihtimal. Manchester, 20 yaşındaki Fildişiliyi alır almaz Crystal Palace'a sezon sonuna kadar kiraladı. Tam Sir Alex tarzı bu transfer Manu'ya 15 milyon Sterlin'e mal oldu.
Daniel Sturridge (Chelsea'den Liverpool'a)
Liverpool yaklaşık 14 milyon Euro'ya Inter'den Coutinho'yu da renklerine kattı ama çalışma izninden dolayı resmi açıklama yapmadığı için Sturridge'e bu listede yer verildi. 23 yaşındaki İngiliz oyuncu, Chelsea'de yeteri kadar şans bulamadığı ve Demba Ba'nın da geldiğini düşünürsek bulamayacağı için Liverpool'u tercih etti. Suarez ve Sterling'in yanına Sturridge'in de katılması Kırmızıların hücum hattına bir zenginlik getirdi doğru. Rodgers genç yıldızı zaman zaman hızından da faydalanmak için kanatta da oynatabilir.

Wesley Sneijder (Inter'den Galatasaray'a)
Bir ara yılan hikayesine dönse de Galatasaray adına mutlu sonla bitti Sneijder'in transferi. Adı Manchester United, Tottenham ve Anzhi ile geçse de Hollandalı süper yıldız, sarı kırmızılıları seçti. Parasını fazla bulanlarda oldu, 28 yaşında Türkiye'ye gelmesinin altında bit yeniği arayanlarda. Doğru soru işaretleri var ama Sneijder bu yaşta gelmişse neyse o risk her türlü alırsın.
Didier Drogba (Shanghai Shensua'dan Galatasaray'a)
Chelsea formasıyla Şampiyonlar Ligi'ni kazanmadan Didier Drogba, Çin'in Shanghai Shensua takımıyla haftalık 200 bin Sterlin'den sözleşme imzalamıştı. Ancak emeklilik dönemini geçirmeyi düşündüğü uzak doğuda işler beklediği gibi gitmedi. Para için gitti, parasını alamadı. Ya da yemeklerinden sıkıldı. Avrupa'yı özledi. Milan ve Juventus sıradaydı ama parayı Galatasaray bastırınca 1,5 yıllığına sarı kırmızılı formayı giymeyi kabul etti. Yaşı nedeniyle kağıt üzerinde Sneijder'den daha büyük risk olarak gözükse de ''Drogba ulan bu'' demekten kendini alamıyor insan.

Loic Remy (Marsilya'dan QPR'a)
Muhtemelen listedeki en sürpriz transferden biri oldu 26 yaşındaki Loic Remy'nin Marsilya'dan QPR'a gitmesi. Newcastle United'ın kapısından dönen Fransız forvet, ligin dibindeki yeni takımını kurtarmayı seçti. Bu tercihteki en büyük etkende, QPR'dan haftalık 80 bin Sterlin kazanacaktı ki, bu Newcastle'ın önerdiğinden çok daha fazlaydı.

Giuseppe Rossi (Villarreal'den Fiorentina'ya)
Aslında Villarreal 2.lige düşünce takımdan ayrılacak ilk isim olarak görülüyordu Rossi. Ancak yaşadığı sakatlıklar nedeniyle bir kaç ay daha alt ligde oynamayı kabullendi. ABD doğumlu İtalyan hazır duruma gelince de ''En iyi futbol İtalya'da oynanıyor'' diyerek 10 milyon Euro'ya Floransa'nın yolunu tuttu.
Lewis Holtby (Schalke'den Tottenham'a)
Holtby için normalde sezon sonu için anlaşılmıştı ancak hem Sandro'nun sezonu kapatması hem de Villas Boas'ın ''şimdi gelsin İngiliz futboluna adapte olmaya başlasın'' sözleriyle 22 yaşındaki Alman oyuncu, 1.75 milyon Euro'ya 28 Ocak'ta Tottenham'a transfer oldu. 30 Ocak'ta Norwich deplasmanında 71.dakikada oyuna girdi. David Beckham hayranı olarak 23 numaralı formayı sırtına geçiren Holtby, Tottenham'a kısa vadede ne kazandırır bilinmez ama Galatasaray'ı rahatlattığı kesin.

Liedson (Flamengo'dan Porto'ya)
Ocak döneminin en garip transferi bu olsa gerek. 8 yıl Sporting Lizbon forması giyip 100'den fazla gole imza attıktan sonra 2011'de Corinthians'a, 2012 Ağuston'unda da Flamengo'ya geçen Brezilya doğumlu Portekizli, şok bir tercihle Sporting'in ezeli rakibi Porto'ya sezon sonuna kadar kiralık geldi. 35 yaşındaki golcünün Porto'ya ne kazandıracağını tahmin etmek güç ama Sporting Lizbon taraftarlarının nefretini kazandığı kesin.

Diego Lopez (Sevilla'dan Real Madrid'e)
Iker Casillas'ın 3 ay sahalardan uzak kalacak olması nedeniyle Real Madrid, hemen imzayı attırdı eski futbolcusu, alt yapısından yetişen Diego Lopez'e. 31 yaşındaki tecrübeli eldivenin sadece Casillas'ın yokluğunda kaleyi koruyacağı düşünülüyor ki normali de bu. Ancak Lopez'in hedefi farklı. Yaptığı açıklamaya göre hedefi Casillas dönse de kaleyi korumak. Ya Mourinho Lopez'i fena gazladı ya da tecrübeli eldiven doğuştan gazlı.
David Beckham (LA Galaxy'den PSG'e)
Dünya futbolunun Pop yıldızı David Beckham'ın PSG'e gitmesi, Fransız kulüp açısından tuhaf. Sahada ihtiyaçları yok ama LA Galaxy, David'i niye aldıysa PSG de o yüzden aldı. Güney Amerika, Kuzey Amerika, Rusya, Çin, Orta Doğu ve daha birçok yerden teklif yapıldığı doğru ama şehir Paris olunca Beckham da tercihini fazla zorlanmadan yapmış gözüküyor. Kulüpten alacağı maaşı çocuklarla ilgili bir hayır kurumuna bağışlayacağını açıklayan İngiliz yıldızın sözleşmesi 5 aylık.

Not: Daha birçok isim girebilir listeye. Var olan ya da son anda olacaklarda. Anelka'nın Juventus'a kiralanması. M'Vila'nın Rubin Kazan'a gitmesi gibi. Ama şimdilik bunlar yeter.

Hiç yorum yok: