31 Temmuz 2012 Salı

Shevchenko-Inzaghi


Bazı oyuncuların, onlara tam doyamadan futboldan kopmalarına üzülüyorum. En iyi dönemlerinde yaptıkları işleri hatırlayınca, Play Station’da onların oynadığı takımları alanlara “oha be baba” tepkisi verdiğimizi düşününce üzülüyorum işte. Bu tarz sevdiğin adamların futbolu bırakış şekillerinin Zidane’ın ki gibi olmasını istiyor insan. Ya dünyanın en büyük kulübünde ya da efsane olduğu yerde bıraksın istiyorsun.
 
Andriy Shevchenko da benim için böyle bir adamdı. Aslında hiç sevmediğim Milan’a saygı duyma sebebimdi Ukraynalı. Dinamo Kiev’de ki son 2 yılında inanılmaz yetenek olarak baktığım, Milan’a geçtikten sonra Ronaldo olmasa dünyanın en iyi forveti diyeceğim Shevchenko, Euro 2012’de son kez ateşini gösterip koptu oyundan.
“Lethal Weapon” dendiği dönemlerde attığı müthiş gollerle savunmaların bir numaralı kabusuydu. Öyle ki Milan’da oynadığı 7 sezonda partnerleri sürekli değişse de Sheva devam ediyordu. En iyi anlaştığı partneri de kendisi gibi bu yaz emekli olan Flippo Inzaghi’ydi. Bu ikili öyle inanılmaz gol rakamlarına imza atmadılar belki ama bir dönem rakip savunmalara kabus oldular.

2006’da yolları ayrıldı ikilinin. Sheva, gereksiz yere Chelsea’ye giderken Inzaghi kaldı evinde. Ukraynalı, Londra’ya ayak bastıktan sonra hiçbir zaman eskisi gibi olamazken Inzaghi, Milan’ın son şampiyonlar ligi şampiyonluğunun başrolündeydi.
İtalyanı hiçbir zaman sevmedim ama büyük saygı duydum. Kısıtlı özelliklerini yüreğiyle birleştirip bu kadar yıl oyunun saygı duyulan isimlerinden biri olmak kolay değil. Şimdi de bu saygının karşılığı olarak Milan alt yapısında görev yapacak hatta ilerleyen yıllarda belki de takım elbisesiyle kenarda göreceğiz kendisini.

Shevchenko ise Euro 2012’de hayranlarını son kez attığı gollerle selamladı ve veda etti. Ardından da pek alışık olmadığımız bir şekilde politikaya atılacağını söyledi. Bir nevi Hakan Şükür’ü olacak Ukrayna’nın, gözüken o. Milan’dan ayrıldığından bu yana hep yanlış kararlar almıştı. Şimdi ise bir riske daha giriyor. Politik kariyeri, futbolculuğunun son dönemine benzemez umarım.

İşte oyundan kopan iki yıldız isim. Belki unutulmayan ikililerden değillerdi ama hem beraber hem ayrı ayrı bir döneme damga vurdular. Biri risk aldı kariyeri tepetaklak oldu. Diğeri almadı hep saygı duyuldu. Oyundan koptular, risk alanla almayan değişmedi. Bakalım 5 sene sonra nerede olacaklar?

Hiç yorum yok: