23 Temmuz 2012 Pazartesi

Samet Aybaba'nın Doğrusu

Samet Aybaba'nın Beşiktaş'ın başına getirilmesini en çok eleştirenlerdenim hatta belki de birinci sıradayım. Getirilme şekli ve son yıllarının kayıp olması nedeniyle kafamda çok soru işareti vardı ki hala var. Umarım yanılıyorumdur, umarım haksız çıkar ve utanırım, bu başka konu. Ama Samet Aybaba'yı eleştirirken de doğru yaptığı şeyleri yazmam lazım.

Başkan, göreve geldiğinden bu yana müthiş bir kemer sıkma politikasına girdi. Zorunlu diyet yapıyor Beşiktaş bir anlamda. Yapmazsan doktorlar fazla yaşamazsın demişler, bizde uyuyoruz bu duruma. Her zorunlu diyet yapanlar gibi bizim de çekiyor canımız bir sürü şey ama katlanıyoruz. Tüm bu diyet sürecinin sonunda aynaya baktığımızda işte bu demeyi umuyoruz. Nedir bu? Alınan yerli genç oyuncuların omurgada kendine yer bulması ve maksimum 3 sene sonra Beşiktaş'ta en az 6-7 yerli oyuncunun iskeleti oluşturması. Zordur böyle kabuk değiştirmeler. Öyle bir anda olmaz. Olana kadar da anandan emdiğin süt burnundan gelir. Bunu yapacak olanda Samet Aybaba ve ona destek çıkacak yönetim. İşin nereye varacağını ilerleyen dönemde zaten göreceğiz.

Bu arada Samet Aybaba'nın şu ana kadar ki takımı oluşturma sürecinde bana göre mantık hatası yok. Eksikler hala var alınması gereken, bunu da bekleyip göreceğiz. Sosyal paylaşım sitelerinde ise son dönemde alınması düşünülen yada son noktaya gelen yabancı oyuncular hakkında oldukça eleştiri var Samet hocaya. Sebebi de bu oyuncuların yaşlı olması. Dünyanın hiçbir yerinde bir takım yeniden oluşturulurken komple gençlerden yapılmaz. Bunun örnekleri için Manchester United ve Barcelona'ya bakmanız yeterli. Tam olmasa da şu anki takımı oluşturma mantalitesi bu dev kulüplerin yaptığına benziyor. O yüzden bu kadar çok genç yerli alıyorsan takıma ve 6-7 yabancın olacaksa, bunlardan minimum 4'ü çok tecrübeli olmalı. Hem gençlere yol göstermeli hemde kriz yönetimini çok iyi yapmalı. O yüzden mesela 30 yaşındaki McGregor ile 32 yaşındaki Escude'nin transfer edilmesini çok yanlış bulmuyorum. Yine de bu oyunculardan istenilen verim alınamayabilir ama bu bambaşka bir konu ve şartlarla ilgili olur.

32 yaşındaki Fabian Ernst'in ne günahı vardı diye sorabilirsiniz. O konuda teknik heyet ve yönetim bir tercih yaptı. Herkesin çok güvendiği Necip'in aldığı süreyi arttırmak ve mali konularda biraz daha rahatlamak için alınmış bir karar bu. Beşiktaş, Fabian Ernst'i çokta arayabilir ama alınan kararın mantıksız bir tarafı yok.

Beşiktaş bu sezon tohumları ekecek. Toprağı işlerken de yaptığın yatırımın çok zarar görmemesi için de ligi elinden geldiğince iyi bir yerde bitirmeye çalışacak. Zaten bu sene alınan genç isimlerle de bitmeyecek transfer. Önümüzdeki 3 sezon boyunca her transfer döneminde omurga için bu uygulama yapılacak. Her sene 6-7 adam değil belki ama 1-2 isimle istenilen takım iskeleti oluşturulabilir. Galatasaray ve Beşiktaş geçmişteki efsane kadrolarını oluştururken bu yolu izlediler. Bu yolu izlerken onlarda çok acı çekti ama ödülü büyük oldu. O yüzden sonucu görmek için daha uzun bir yol var. Beklemek tek çare.

Hiç yorum yok: